Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

ΣΤΗ (ΣΩΣΤΗ) ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ!!

Μερικές ρυθμίσεις στο κάθισμα του αυτοκινήτου αρκούν για να αλλάξουν την πορεία της ζωής σου.





Οι περισσότεροι ελέγχουν αν είναι σωστά οι καθρέφτες, τα λάστιχα, οι ζάντες, ακόμα και οι υαλοκαθαριστήρες. Αυτό που δεν προσέχουν οι περισσότεροι οδηγοί είναι η θέση του καθίσματος, κάτι που εκτός από ατυχήματα είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας στους ίδιους. Ακολούθησε τις παρακάτω οδηγίες για τη σωστή στάση του καθίσματος και πάτα γκάζι ακόμα καλύτερα.


1. Ρύθμισε το Υψος

Οσο ψηλότερα βρίσκεται το κάθισμα τόσο πιο άνετη είναι και η επιβίβαση σ’ ένα αυτοκίνητο. Κατά την οδήγηση πρέπει τα χέρια σου να είναι ελαφρώς λυγισμένα και οι παλάμες σου να φτάνουν σχετικά εύκολα το άνω μέρος του τιμονιού. Επίσης, φρόντισε το ύψος του τιμονιού να είναι τέτοιο, ώστε να μην περιορίζει το οπτικό σου πεδίο ούτε την κίνηση των ποδιών σου. Επίσης, δώσε μεγάλη προσοχή και στο ύψος της ζώνης ασφαλείας. Αν δεν πέφτει ακριβώς πάνω στο στήθος σου, τότε χάνει μεγάλο μέρος της αποτελεσματικότητάς της.


2. Πάρε Σωστή Κλίση

Πλέον, στα περισσότερα μοντέλα διατίθεται ρύθμιση κλίσης του καθίσματος, κάτι που θα σε φέρει σε καλύτερη θέση. Πρέπει λοιπόν οι μηροί σου να ακουμπούν στο κάθισμα χωρίς να πιέζονται και τα πόδια σου να φτάνουν στο πεντάλ με σχετική ευκολία. Ετσι, σε ενδεχόμενη σύγκρουση θα αυξηθεί ο χρόνος αντίδρασής σου, καθώς θα έχεις καλύτερη πρόσβαση στο συμπλέκτη και το γκάζι.


3. Βρες το Κατάλληλο Μήκος

Το πιο σημαντικό είναι με πατημένα τα πεντάλ, τα γόνατά σου να σχηματίζουν ελαφρά γωνία, οι μηροί σου να μην είναι κολλημένοι στο κάθισμα και η λεκάνη σου να ακουμπά στην πλάτη του καθίσματος. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο οδηγείς με μεγαλύτερη ασφάλεια, αλλά προστατεύεις και την υγεία σου. Η λανθασμένη θέση του σώματος στο όχημα δεν θα αργήσει να προκαλέσει πόνους στην πλάτη, στον αυχένα ή ακόμα και στους γοφούς.


4. Κάνε Κεφάλι με Ασφάλεια

Η ζώνη είναι η πρώτη -και ίσως η σημαντικότερη- ασπίδα ασφαλείας. Η δεύτερη, αλλά εξίσου σημαντική μαζί με τον αερόσακο, είναι το προσκέφαλο, το οποίο δεν προορίζεται απλώς για να σε ξεκουράζει, όπως λαθεμένα πιστεύουν οι περισσότεροι, αλλά για να περιορίσει τους κραδασμούς που θα δεχτεί ο αυχένας σου σε πιθανή σύγκρουση. Γι’ αυτό και η άνω πλευρά του προσκέφαλου πρέπει να βρίσκεται ακριβώς στο ύψος του κεφαλιού. Η απόσταση μεταξύ του κεφαλιού και του προσκέφαλου πρέπει να είναι το πολύ 2 εκατοστά.


5. Παίξε με Πλάτη

Η πλάτη σου πρέπει να ακουμπά χαλαρά στην πλάτη του καθίσματος. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή θέση είναι να βρίσκεται σε γωνία 30° με τη βάση του καθίσματος. Επίσης, φρόντισε τα πλαϊνά «μάγουλα» του καθίσματος να μη σφίγγουν το σώμα σου. Ιδανικά είναι τα ρυθμιζόμενα «μάγουλα». Η οσφυϊκή υποστήριξη (για προβλήματα λόρδωσης) στηρίζει τη μέση και σου προσφέρει ξεκούραστα ταξίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου