Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Το λίπος κάνει κακό…στο σπέρμα σας!

Όλοι γνωρίζουμε τα οφέλη της καλής διατροφής. Αντιθέτως μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένο λίπος, προκαλεί πολλά προβλήματα στην υγεία. Παράλληλα όμως στην περίπτωση των ανδρών η κακή διατροφή προκαλεί κακή ποιότητα σπέρματος και χαμηλή συγκέντρωση σπερματοζωαρίων.

junk-food-man

Στη μεγαλύτερη μελέτη του Χάρβαρντ που ερευνά τις επιδράσεις των διατροφικών λιπών στην ανδρική γονιμότητα, αποδείχθηκε πως όσοι άντρες έτρωγαν τα περισσότερα κορεσμένα λίπη είχαν κατά 43% χαμηλότερο ολικό όγκο σπερματοζωαρίων και κατά 38% χαμηλότερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν τα λιγότερα.

Αντίθετα οι άνδρες που καταναλώνουν πολλά «καλά» λίπη και κυρίως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που υπάρχουν στα ψάρια, έχουν την καλύτερη ποιότητα σπέρματος. Μάλιστα μετά τη μελέτη, η ομάδα αυτή των ανδρών, είχε κατά 1,9% περισσότερα σπερματοζωάρια με καλή μορφολογία.

Τα στοιχεία παρέμειναν ισχυρά και αφού οι ερευνητές έλαβαν υπόψιν το σωματικό βάρος των εθελοντών, δεδομένου ότι και η παχυσαρκία μειώνει την ανδρική γονιμότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου