Σενάριο 1ο: Είστε στο σουπερμάρκετ, έχετε ψωνίσει για όλη τη βδομάδα, η ουρά του Σαββάτου πίσω σας αγκομαχάει και εσείς πρέπει να πληρώσετε. Αν είστε από τους ανθρώπους που προτιμούν τα μετρητά, ξέρετε τη διαδικασία και το πόσο χρονοβόρα μπορεί να είναι, αν πάλι πληρώνετε με κάρτα, πρέπει και πάλι να βάλετε κωδικό, να κοπούν οι αποδείξεις, να υπογράψετε, να βάλετε πάλι την κάρτα μέσα κ.λπ. Για να μην πούμε για τις περιπτώσεις που το μηχάνημα του διαβόλου αρνείται
πεισματικά να την αναγνωρίσει και σας κάνει την ζωή δύσκολη. Όπως και
να’χει, η πληρωμή στο super market πρέπει να είναι ένα από τα πιό βαρετά
και εκνευριστικά πράγματα της καθημερινής ρουτίνας που αποκαλούμε
«ζωή».
Σενάριο 2ο: Έχετε αργήσει για ένα σημαντικό ραντεβού, τρέχετε σαν παλαβοί για να μπείτε στο μετρό (αμάξι με τέτοια κίνηση; no way!) και μόλις προφταίνετε τον συρμό που καταφθάνει αλλά...δεν έχετε εισιτήριο!
Και φυσικά τα αυτόματα μηχανήματα στους σταθμούς είναι αρκετά
εξυπηρετικά με τα χρήματα που δέχονται και τα ρέστα που δίνουν, αλλά
όπως και να’χει χρειάζονται πολύτιμα δευτερόλεπτα που αυτή τη στιγμή δεν διαθέτετε!Και στα δύο σενάρια, η απάντηση είναι μία και απλή: Ανέπαφες συναλλαγές μέσω NFC!
Οι ανέπαφες συναλλαγές ή «wireless payments» μέσω NFC, όπως πιθανόν να τις δείτε σε ξένα media, αισίως έφθασαν και στην Ελλάδα μόλις πρόσφατα, οι τράπεζες άρχισαν να τις υιοθετούν και να τις προσφέρουν σαν υπηρεσία στο κοινό, έστω και πιλοτικά. Προσοχή καθώς είναι εύκολο να τις μπερδέψετε με τις «κλασικές» ανέπαφες συναλλαγές που υποστηρίζουν αρκετές κάρτες της αγοράς, οι οποίες όμως βασίζονται στην Chip & PIN τεχνολογία και υπάρχουν εδώ και 2 δεκαετίες σχεδόν, αλλά στην πραγματικότητα μιλάμε για κάτι τελείως διαφορετικό.
Το NFC, την τεχνολογία Near Field Communication, πιθανότατα την έχετε ακούσει. Πολλά smartphones αλλά και tablets της αγοράς έχουν πλέον NFC στον εξοπλισμό τους, αν και οι περισσότεροι χρήστες δε το χρησιμοποιούν σχεδόν ποτέ, ή αγνοούν την ύπαρξή του τελείως! Ουσιαστικά στο πίσω (συνήθως) μέρος της συσκευής ενσωματώνεται ένα NFC chip, το οποίο μόλις πλησιάσει (σχεδόν ακουμπήσει) πάνω σε ένα άλλο NFC chip ή NFC “tag”, αυτομάτως ενεργοποιούνται και τα δύο και πραγματοποιούν σύνδεση για μεταφορά δεδομένων, συγχρονισμό ή μια πληρωμή, καλή ώρα.
Η διαφορά του NFC chip από το tag είναι πως το chip τροφοδοτείται με ρεύμα από τη συσκευή που το φέρει, ενώ το tag είναι αυτόνομο και απλώς «ενεργοποιείται» όταν έρχεται σε επαφή με ένα NFC chip. Έτσι τα tags μπορούν να μπουν άνετα σε πιό «αναλώσιμα» είδη όπως κάρτες πληρωμών, εισιτήρια Μέσων Μεταφοράς, ταυτότητες κ.λπ. Το NFC ουσιαστικά επικοινωνεί μέσω RFID τεχνολογίας (ραδιοσυχνότητες) και επιτυγχάνει πολύ μικρές ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων (424 kbit/s), αλλά αυτές μας αρκούν για τις χρήσεις που το θέλουμε. Επίσης, σε ορισμένες περιστάσεις η σύνδεση μέσω NFC δύο συσκευών μπορεί να ενεργοποιήσει αυτόματα άλλου τύπου συνδέσεις, μεγαλύτερης ταχύτητας, όπως Bluetooth ή Wi-Fi, για γρηγορότερη μεταφορά δεδομένων.
Τι γίνεται με τις πληρωμές όμως;
Με το νέο σύστημα που ήδη άρχισαν να υποστηρίζουν και πολλά εμπορικά καταστήματα/αλυσίδες, μπορείτε να μετατρέψετε το smartphone σας σε ένα «ψηφιακό πορτοφόλι» και να πραγματοποιείτε τις αγορές σας με αυτό, απλώς «αγγίζοντάς» το πάνω στο ειδικό μηχάνημα που υπάρχει στα ταμεία. Μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου η πληρωμή εγκρίνεται και πραγματοποιείται και μάλιστα χωρίς την ανάγκη για εισαγωγή κωδικού ή οποιασδήποτε άλλης ενέργειας από μέρους σας! Αυτό επιτυγχάνεται μέσω συσκευών με NFC και Android λειτουργικό (προς το παρόν), αλλά χρειάζεται ειδική κάρτα SIM που εκδίδεται από τον πάροχο σας, σε συνεργασία με την τράπεζα. Στην κάρτα SIM αποθηκευόνται οι πληροφορίες της χρεωστικής σας κάρτας και έπειτα μπορείτε να πληρώσετε με τον τρόπο που περιγράψαμε νωρίτερα, απλά και εύκολα!
Και σε περίπτωση που κλαπεί η συσκευή σας ή την πάρει κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας εν αγνοία σας; Κι εκεί έχει προβλεφθεί ένα σύστημα προστασίας, αφού για συναλλαγές άνω των €25 χρειάζεται και ο προσωπικός σας κωδικός PIN της τραπεζικής κάρτας, ενώ αν θέλετε μπορείτε να ορίσετε την εισαγωγή κωδικού ακόμη και για συναλλαγές του €1. Το αν θα υπάρχει όριο συναλλαγών, είτε σε αριθμό, είτε σε ποσό, εξαρτάται από την εκάστοτε τράπεζα και πιθανόν να μπορεί να το ρυθμίσει ο ίδιος ο χρήστης μέσω της συσκευής του. Και βέβαια μπορείτε να αν κλαπεί η συσκευή πρέπει άμεσα να καλέσετε τον πάροχο για απενεργοποίηση της κάρτας SIM σας.
Φυσικά κίνδυνοι υπάρχουν και είναι αρκετοί, αφού είναι σχετικά εύκολο να υποκλαπεί μια ραδιο-εκπομπή από ένα active NFC chip, ακόμη και από απόσταση 10 μέτρων. Η τεχνολογία είναι στα «σπάργανα» και όσο ωριμάζει θα αυξάνεται η ασφάλεια και η αξιοπιστία της, οπότε θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή ακόμη. Εντός του 2014, πάντως, θα έχετε τη δυνατότητα για πληρωμές μέσω NFC μέσω πολλών τραπεζών, αν το θέλετε.
Τα χέρια μας είναι πλέον λυμένα.Δε θα χρειάζεται καν να κυκλοφορούμε με κάρτες ή μετρητά πάνω μας, αρκεί να έχει μπαταρία το κινητό μας. Θα μπορούμε να πληρώνουμε στα καταστήματα, στα parkings, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στο σινεμά και στο θέατρο και σε πολλές ακόμη περιπτώσεις, απλώς «αγγίζοντας» τα ειδικά μηχανήματα με το smartphone μας. Το ψηφιακό πορτοφόλι των ονείρων μας παίρνει σάρκα και οστά και σύντομα θα βρίσκεται σε πολλές τσέπες.
source:galsnguys.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου