Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Βιταμίνες… ενισχυτές της αθλητικής απόδοσης.


Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερος κόσμος ασχολείται με την άθληση είτε σε επαγγελματικό επίπεδο είτε ερασιτεχνικά καθώς γίνονται ολοένα και πιο κατανοητά τα θετικά αποτελέσματα που μπορεί να έχει στον οργανισμό. Πολλές φορές είναι απαραίτητη η πρόσληψη κάποιων επιπλέον θρεπτικών συστατικών καθώς οι ενεργειακές ανάγκες είναι μεγαλύτερες από τους ανθρώπους οι οποίοι δεν ασχολούνται με οποιαδήποτε μορφή αθλητισμού. Η επαρκής πρόσληψη των απαραίτητων μικροθρεπτικών συστατικών (βιταμίνες και μέταλλα) αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της διατροφής των αθλητών και των ανθρώπων που έχουν εντάξει στην καθημερινότητά τους κάποια μορφή άθλησης. Ορισμένες από τις πιο σημαντικές επιδράσεις των μικροθρεπτικών συστατικών σε σωματικές λειτουργίες που σχετίζονται με την εκάστοτε δραστηριότητα περιλαμβάνουν τη συμμετοχή τους στην παραγωγή ενέργειας, στην επαρκή ανοσοποιητική λειτουργία, στην προστασία των ιστών από οξειδωτική βλάβη, στη σύνθεση αιμοσφαιρίνης, στη διατήρηση της σκελετικής υγείας, στη δόμηση και επιδιόρθωση του μυϊκού ιστού μετά την άσκηση.

Οι αθλητές πρέπει να καταναλώνουν επαρκή ποσότητα ενέργειας σε περιόδους υψηλής έντασης για τη διατήρηση του σωματικού βάρους, την υγεία τους και τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων της άσκησης. Η χαμηλή πρόσληψη ενέργειας μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα υγείας όπως απώλεια μυϊκής μάζας, εμμηνορροϊκή δυσλειτουργία για τις γυναίκες, απώλεια πυκνότητας των οστών ή αποτυχία να αποκτήσει την πυκνότητα οστών που χρειάζεται, αυξημένο κίνδυνο κόπωσης, τραυματισμού ή ασθένειας και τέλος μπορεί να έχει παρατεταμένη διαδικασία ανάκαμψης.

Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες να καταναλώνονται καθώς κατά την διάρκεια της άσκησης μεγάλο ποσοστό θρεπτικών συστατικών χάνονται οπότε είναι απαραίτητη η αναπλήρωση τους μέσω της διατροφής και με την συμπλήρωση από ένα συμπλήρωμα διατροφής που να μπορεί να προσφέρει τις επαρκής ποσότητες βιταμινών στον οργανισμό. Μια βιταμίνη που μπορεί να προσφέρει τις απαραίτητες βιταμίνες στα άτομα που ασχολούνται με τον αθλητισμό είναι η πολυβιταμίνη Aero Polivit μια εξατομικευμένη πολυβιταμίνη σε μορφή σπρέι για το στόμα που σκοπό της έχει την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του κάθε ανθρώπου. Πέραν τούτου αυτή η νέα μορφή πολυβιταμίνης είναι τόσο εύχρηστη και εύκολη στην μεταφορά της που μπορεί κανείς να την χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας την χρειαστεί χωρίς την λήψη νερού, ενώ είναι τόσος μικρή που μπορεί ακόμα και σε μια τσέπη μπορεί να μεταφερθεί.

Αναφορές:
diatrofi.gr
iatronet.gr
running.competitor.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου