Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Μηχανήματα ή Ελεύθερα βάρη

Καθημερινά σε κάθε τομέα της ζωής μας, αντιμετωπίζουμε μεγάλα διλήμματα.

Υπάρχουν μερικά αιώνια διλήμματα που βασανίζουν το κοσμάκη για χρόνια, όπως π.χ. κιθαρίστας ή ντράμερ/πίτσα ή σουβλάκι, αλλά και πιο σοβαρά, τα οποία αφορούν την επαγγελματική και την συναισθηματική μας πορεία.

Μέσα σε τόσα διλήμματα της ζωής, θα μπορούσε να λείπει η γυμναστική; Όχι βέβαια.



Στο σημερινό μας άρθρο, το αιώνιο ερώτημα που θα μας απασχολήσει είναι: Μηχανήματα (Δύναμης/Αντίστασης) ή Ελεύθερα Βάρη; Η αλήθεια είναι ότι επρόκειτο για ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει πολλούς επιστήμονες ανά το κόσμο και η απάντηση δεν είναι τόσο εύκολο να δοθεί. Το καθένα έχει τα υπέρ και τα κατά του, αν και κατά τη γνώμη μου, το δεύτερο νικά στα σημεία, τα προτερήματά του είναι πιο σημαντικά και δεν είναι τυχαίο ότι αποτελούν την προτίμηση του αθλούμενου που ασχολείται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Και εξηγούμαι:
 
α) Μηχανήματα Δύναμης/Αντίστασης

Είναι το πρώτο πράγμα που πέφτει στο μάτι ενός νέου ασκούμενου, όταν επισκέπτεται για πρώτη φορά ένα γυμναστήριο. Δεν είναι τυχαίο που τα μεγαλύτερα γυμναστήρια είναι γεμάτα από μηχανήματα, γιατί ευτυχώς ή δυστυχώς, αυτά είναι που θα «πουλήσουν» στο νεοεισερχόμενο υποψήφιο «ντούκι».

Τα Μηχανήματα Δύναμης, ιδίως αυτά της τελευταίας τεχνολογίας, είναι όντως πολύ καλά για να αρχίσει κάποιος να γυμνάζεται. Μειώνονται στο ελάχιστο οι τραυματισμοί, καθώς ένα αγύμναστο σώμα δεν διαθέτει την κατάλληλη ισορροπία και κίνηση για να εκτελέσει σωστά τις ασκήσεις και καταλήγουμε σε θλασούλες, απομονώνονται καλύτερα οι μυϊκές ομάδες που επιθυμούμε να προπονήσουμε (π.χ. δικέφαλοι, στήθος και δεν συμμαζεύεται), ενώ δεν είναι απαραίτητο να ζητάτε κάθε τόσο βοήθεια από τον περίγυρο για να σηκώσετε τα κιλά που απαιτούνται και να στραβώνουν και τις μούρες τους, αν βαριούνται. Τα μηχανήματα λοιπόν φροντίζουν για εσάς πριν από εσάς!



Από την άλλη, τα Μηχανήματα Δύναμης έχουν σοβαρά μειονεκτήματα που πρέπει να λάβουμε υπόψη: εγκλωβίζουν το σώμα σε μια κίνηση που δεν είναι απόλυτα φυσική (το σώμα μας λειτουργεί καλύτερα, όταν είναι ελεύθερο), γυμνάζουν ταυτόχρονα λιγότερους μύες, δεν βοηθούν ιδιαίτερα στη συνολική ισορροπία του σώματος και στην ουσία δεν δίνουμε το έναυσμα στο νευρικό σύστημα να αντιληφθεί τις πραγματικές διαστάσεις του βάρους που έχουμε μπροστά μας. Αποτέλεσμα αυτού είναι να χτίζουμε μεν μια ικανοποιητική μάζα από μυς, αλλά λειτουργικά το σώμα μας δεν είναι τόσο δυνατό όσο πιστεύουμε. Καλό είναι λοιπόν οι μυς που φτιάχνουμε να έχουν κάποιο αντίκρυσμα, έτσι δεν είναι;

β) Ελεύθερα Βάρη

Τα Ελεύθερα Βάρη λοιπόν είναι το μέσο προκειμένου να γυμναστείτε πραγματικά και να δείτε τις μεγάλες αλλαγές στο σώμα σας. Για όσους δυσκολεύουνται με τις άγνωστες λέξεις, ελεύθερα βάρη εννοούμε τους αλτήρες, τις μπάρες (όχι δεν μιλάω για τις μπάρες δημητριακών), τις τροχαλίες ακόμα και τον ίδιο τον εαυτό μας (aka όταν πλακώνεστε στα push-ups, κάνετε μια πολύ καλή άσκηση για το στήθος και όχι μόνο)!

Ετσι, ακόμα και η πιο απλή άσκηση με ελεύθερο βάρος, με βασική προϋπόθεση ότι η τεχνική είναι σωστή φυσικά, γυμνάζει περισσότερες μυϊκές ομάδες, η πρόοδός μας σε θέματα δύναμης είναι εμφανέστερη, ενώ το αισθητικό αποτέλεσμα είναι πιο ομοιόμορφο και εμφανές ακόμα και στο πιο απαίδευτο μάτι. Σίγουρα, ο «εγκλωβισμός» της άσκησης σε ένα συγκεκριμένο μυ δεν επιτυγχάνεται τόσο συγκεντρωμένα όπως στα μηχανήματα, ένας αρχάριος θα δυσκολευτεί να εκτελέσει σωστά τις ασκήσεις για τις μυϊκές ομάδες που επιθυμεί, αλλά είναι must, όταν αυτός περάσει ένα σεβαστό χρονικό διάστημα στα Μηχανήματα Δύναμης, να μεταβεί στα Ελεύθερα Βάρη προκειμένου να βιώσει μια αλματώδη εξέλιξη στο σώμα και στη δύναμή του, σε σημείο που ίσως ούτε ο ίδιος θα το περίμενε ποτέ.



Για να το διαπιστώσετε το παραπάνω ιδίοις όμμασι, κάντε το ακόλουθο τεστάκι: Υποθέτουμε ότι κάνετε πάγκο για ασκήσεις στήθους σε Smith ή σε εξειδικευμένο μηχάνημα εδώ και μερικές εβδομάδες. Κάντε μια χάρη στον εαυτό σας και δοκιμάστε μια φορά την ίδια άσκηση με «κανονική» μπάρα ή με αλτήρες, κατά προτίμηση με λιγότερα κιλά απ’ότι κάνατε στο μηχάνημα. Στην αρχή είναι σχεδόν σίγουρο ότι τα βάρη θα παλατζάρουν, ίσως πέσει και κανένα κιλό στο πόδι κανενός (just joking), αλλά ζητήστε βοήθεια, επιμείνετε και σίγουρα θα καταφέρετε. Αν συνεχίσετε για λίγο καιρό στο ίδιο μοτίβο, θα διαπιστώσετε ότι τα κιλά που είστε ικανοί να σηκώσετε έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά, ενώ ακόμα και οι καθημερινές δουλειές (π.χ. το κουβάλημα από τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ) έχουν μετατραπεί σε παιχνιδάκι. Δοκιμάστε τότε να επιστρέψετε για ένα/δυο σετ στο μηχάνημα που κάνατε παλαιότερα.


Αστείο δεν είναι;


Βέβαια, το ότι μεταβήκατε στα ελεύθερα βάρη, δε σημαίνει ότι τα μηχανήματα δε μπορούν να σας βοηθήσουν πια. Το πλεονέκτημα ότι «χτυπάνε» καλύτερα σε συγκεκριμένα σημεία του σώματός σας, σημαίνει ότι μπορείτε να το εκμεταλλευτείτε χρησιμοποιώντας τα μαζί με τα ελεύθερα (όχι εις βάρος τους όμως) και σύντομα να δείτε στον καθρέφτη σας έναν άλλο... εγώ!
Πάνω σε αυ΄τη τη προσπάθεια εκγύμνασης μπορεί κανείς να λάβει και κάποιο συμπλήρωμα διατροφής το οποίο θα προσφέρει την προστασία που είναι αναγκαία για τις αρθρώσεις!

source: galsnguys.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου