Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Μαθήματα χρωματικών συνδυασμών

Γιατί το να ξέρεις να ταιριάζεις επιτυχώς τα χρώματα στο ντύσιμό σου είναι προς το συμφέρον όλων μας.



Αργά ή γρήγορα θα συνέβαινε. Δεν πήγαινε άλλο, το ζητούσε ο λαός (και ο Ηλίας Αναστασίαδης). Η ώρα έφτασε και εδώ και τώρα,  παρουσιάζει τον Μέγα Οδηγό Χρωματικών Συνδυασμών 2014. Όχι πως το 2013 τα χρώματα ήταν διαφορετικά. Ή πως το 2015 οι καλόγουστοι συνδυασμοί θα είναι άλλοι. Αλλά τουλάχιστον εσύ θα ξέρεις πως η φετινή χρονιά ήταν αυτή που έπαψες να αναρωτιέσαι αν το πράσινο πάει με το πορτοκαλί, τι γραβάτα να βάλεις με το γαλάζιο πουκάμισο, αν μοιάζει να έχεις αχρωματοψία, αν μοιάζεις με κλόουν.




Κρατώντας μερικούς απλούς κανόνες στο μυαλό σου και αρχίζοντας να τους εφαρμόζεις, σε λίγο καιρό οι χρωματικοί συνδυασμοί θα είναι τόσο δύσκολοι όσο η προπαίδεια του πέντε (άντε, το πολύ του επτά).

Ποιοι όμως είναι αυτοί;

Τα αξεσουάρ είναι ο kitsch-proof τρόπος να φορέσεις χρώμα




Δεν χρειάζεσαι πολλές διευκρινίσεις, ξέρεις πόσο cool δείχνει ένα ζευγάρι ζωηρόχρωμα all star μέσα σε ένα ουδέτερο σύνολο ή μια loud γραβάτα σε ένα συμβατικό κοστούμι. Αν είσαι εντελώς “γατάκι” ξεκίνα από εκεί. Παπούτσια, κάλτσες, ζώνες, γραβάτες, κασκόλ, καπέλα είναι η ιδανική εισαγωγή στο χρώμα.

Ένα έντονο + ένα ουδέτερο = B.F.F.E.




Όπου «έντονο» βάλε πράσινα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε, φούξια, γαλάζια, δαμασκηνί, λαχανί, φυστικί, ροδακινί, παπαγαλί, μενεξεδί και αμέτρητα άλλα σε “–ί” και όπου «ουδέτερο» βάλε τα διαχρονικά μαύρο, άσπρο, γκρι, μπεζ, χακί και τζιν. Οποιοδήποτε της πάνω κατηγορίας μπορεί εν δυνάμει να κάνει ένα ωραίο ντουέτο με κάποιο της κάτω κατηγορίας. Όταν μπαίνει τρίτος ανάμεσά τους είναι που περιπλέκονται τα πράγματα.

Βρες τι σου πάει



Σε αυτό το σημείο διακόπτουμε το πρόγραμμά μας για να θυμίσουμε αυτό που έχουμε ξεθωριάσει τα πλήκτρα του πληκτρολόγιου να γράφουμε, πως στους ανοιχτόχρωμους άντρες ταιριάζουν οι ελαφριές αποχρώσεις γιατί οι έντονες τους κάνουν να δείχνουν ωχρούς, ενώ στους μελαχρινούς άντρες (Χατζηιωάννου, σε σένα μιλάω) ταιριάζουν όλα τα φωτεινά, βαθιά χρώματα. Αν λοιπόν είσαι μια ξανθή, ανοιχτόχρωμη εξαίρεση σε αυτή την μελαχρινή μουσοκρατούμενη χώρα, ανάδειξε τα χαρακτηριστικά σου με ανοιχτές αποχρώσεις στα ρούχα σου.

50 αποχρώσεις του γκρι (και του μπλε και του κόκκινου)




Ένα οποιοδήποτε χρώμα κάνει καλή παρέα με τις πιο dark και πιο light απόχρωσεις του. Τίποτα δεν μπορεί να πάει λάθος όταν παίζεις με το ίδιο χρώμα σε άλλους τόνους μέσα σε ένα σύνολο. Αν για παράδειγμα, φοράς μπεζ παντελόνι και πράσινο πουλόβερ, από μέσα μπορείς άνετα να προσθέσεις ένα φυστικί πουκάμισο. Απλά, εύκολα και safe.

Μείνε στον τόνο και πάρε δέκα με τόνο



Ας πούμε όμως πως μέχρι εδώ τα ξέρεις όλα και πως το πρόβλημά σου είναι πώς θα συνδυάσεις διαφορετικά χρώματα μεταξύ τους. Για αρχή θυμίζουν το εξής: τα χρώματα της ίδια τονικότητας σχεδόν ποτέ δεν “κλωτσάνε” στο ίδιο outfit. Δηλαδή τα έντονα ταιριάζουν με τα έντονα (π.χ. μπλε ελεκτρίκ με κόκκινο της φωτιάς), τα μουντά με τα μουντά (π.χ. το σκούρο χακί με μελαγχολικό μπορντό), τα παστέλ με τα παστέλ (π.χ. απαλό ροζ με απαλό κίτρινο - αν και δεν σε κόβουμε να το προτιμήσεις).

Φωτιά με φωτιά, πάγος με πάγο


Αν θέλεις να αρχίσεις περισσότερα θαρραλέα χρωματικά παντρέματα μπορείς τον πρώτο καιρό να κάνεις την πρακτική σου διαχωρίζοντας τα θερμά από τα ψυχρά. Τα θερμά χρώματα (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, ροζ και οι αποχρώσεις τους) τα πάνε καλά μεταξύ τους, όπως επίσης τα ψυχρά (πράσινο, μπλε, μωβ) κάνουν αρμονικούς συνδυασμούς. Αν, για παράδειγμα, έχεις ένα πράσινο παντελόνι και δεν ξέρεις με τι να το συνδυάσεις, ένα μπλε καρό πουκάμισο είναι μια καλή αρχή.
 
Για όλους υπάρχει ένα έτερον ήμισυ




Και αφού εμπέδωσες και εφάρμοσες τα πιο σιγουράκια, ήρθε η ώρα για κάτι πιο κομπλικέ. Τα συμπληρωματικά χρώματα έχουν την ιδιότητα να ταιριάζουν μοναδικά όποτε βρεθούν μαζί, είτε μιλάμε για ταμπέλα στο δρόμο, είτε για χρώματα ομάδας, είτε για το δικό σου ντύσιμο. Αρκεί να θυμάσαι ποια είναι αυτά: Πράσινο με κόκκινο, μπλε με πορτοκαλί, κίτρινο με μωβ. Τα δύο πρώτα είναι εύκολα, για το τρίτο να θυμάσαι Lakers.

Ρόδα είναι και ας μην γυρίζει

Όλα τα παραπάνω που είπαμε με λέξεις που φυσικά βαρέθηκες να διαβάσεις και απλά κοιτούσες τις φωτογραφίες, μπορεί να σου το αποκαλύψει και το παρακάτω γνώριμο σχέδιο:



ΠΕΡΙΜΕΝΕ, ΜΗ ΦΡΙΚΑΡΕΙΣ!

Η χρωματική ρόδα είναι φίλος σου. Για να δώσει τα επιθυμητά καλόγουστα αποτελέσματα πρέπει να μάθεις να την διαβάζεις, πράγμα καθόλου δύσκολο. Όπως είπαμε λοιπόν και παραπάνω, τα χρώματα που σε γενικές γραμμές ταιριάζουν:

α) βρίσκονται στον ίδιο κύκλο (άρα έχουν τον ίδιο τόνο - μουντά, παστέλ, έντονα)

β) βρίσκονται στο ίδιο τόξο (άρα ανήκουν στο ίδιο χρώμα μεν, σε άλλη απόχρωση δε)

γ) βρίσκονται δίπλα δίπλα (οπότε ταιριάζουν ως προς την θερμότητα).

δ) βρίσκονται διαμετρικά αντίθετα, άρα είναι συμπληρωματικά.


Κρατώντας έστω και τα μισά από τα παραπάνω είσαι good to go. Οι χρωματικοί συνδυασμοί δεν είναι εύκολη υπόθεση, όμως είναι εκείνοι που φανερώνουν το καλό γούστο εκείνου που τους έχει πετύχει και τον κάνουν να ξεχωρίζει από το πλήθος. Έχοντας στο μυαλό σου τα παραπάνω, μπορείς να γίνεις εσύ αυτός.
source: oneman.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου