Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Τα ... παρεξηγημένα πόδια

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς όταν επισκέπτεται το γυμναστήριο;

Εντάξει, πέρα από τα τυχόν ωραία «φιλετάκια» που απολαμβάνουν την ύπαρξή τους στο διάδρομο και στο ελλειπτικό. Δεν το βρήκατε ακόμα; Μα ότι όλοι βρίσκονται μαζεμένοι γύρω από τους πάγκους, τις μπάρες και τους αλτήρες, πλήρως αφοσιωμένοι στα πόσα κιλά πάγκο θα σηκώσουν ή στις πόσες επαναλήψεις θα κάνουν στους δικεφάλους. Προφανώς η επόμενη ερώτηση είναι «και που βρίσκεται το κακό».

Κανένα κακό, αλλά γιατί τα μηχανήματα για τα πόδια έχουν πιάσει στρώσεις από σκόνη;



Δυστυχώς φίλοι μου, πολύς κόσμος αγνοεί τις ίσως πιο σημαντικές ασκήσεις που μπορεί να κάνει κάποιος τόσο για να δυναμώσει όσο και να ενισχύσει το μεταβολισμό του.

Ο λόγος γίνεται για τις (παρεξηγημένες) ασκήσεις των ποδιών.

Για να το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή, ασκήσεις ποδιών δεν εννοούμε μόνο το τρέξιμο ή το ποδήλατο, παρ’ όλο που τα ποδαράκια σας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να εκτελεστούν. Σίγουρα βοηθούν στην ανάπτυξή τους, αλλά τις πραγματικές διαφορές (αισθητικές και... ουσίας) θα τις δείτε μόνο αν κάνετε σωστή και τακτική προπόνηση και όχι μια φορά το δίμηνο. Κοινώς, ασκήσεις που επικεντρώνονται στη δύναμη των ποδιών όπως τα deadlifts και τα squats (με ή χωρίς βάρη), θα πρέπει να μπουν το συντομότερο δυνατό στο ρεπερτόριο σας και το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε τον γυμναστή σας για τη σωστή εκτέλεσή τους, μιας και μια κακή φόρμα σε αυτές τις ασκήσεις εγκυμονούν κινδύνους.


Κατ’ αρχήν οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι τα πόδια περιέχουν τους μεγαλύτερους και ισχυρότερους μυς του σώματος μας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να τους «φορτώσουμε» και τα περισσότερα κιλά από κάθε άλλη μυϊκή ομάδα του σώματος μας. Αφότου το πράξουμε αυτό, το σώμα μας δέχεται περισσότερο φόρτο, άρα περισσότερη εκχύλιση ενέργειας και δύναμης που με τη σειρά τους ισοδυναμούν σε μεγαλύτερο κάψιμο θερμίδων και ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Με την απλή μέθοδο των τριών, καταλήγουμε στο γεγονός ότι οι ασκήσεις ποδιών μας δυναμώνουν αλλά και μας αδυνατίζουν!

Σας τράβηξα τη προσοχή ε;



Επίσης, οι ασκήσεις των ποδιών τείνουν να «ξυπνούν» τους... κοιμώμενους αδένες μας για να παράγουν την αυξητική ορμόνη, η οποία είναι υπεύθυνη για πολλά ενδιαφέροντα πράγματα: στην αναπαραγωγή των κυττάρων στους μυϊκούς ιστούς και στα οστά, γεγονός που μας οδηγεί στο να έχουμε πιο γερά κόκαλα και δυνατότερους μυς.


Είδατε τι μπορεί να κάνει ένα απλό βαθύ κάθισμα;

Βέβαια είναι αδύνατο να παραβλέψουμε και το αισθητικό κομμάτι του πράγματος. Κανείς δεν είπε όχι σε μερικά προσεγμένα οπίσθια, ανεξάρτητα του φύλου που ανήκει, ενώ από την άλλη οι ασκήσεις ποδιών συντελούν στη συμμετρία του σώματος μας. Δείτε για παράδειγμα τη παρακάτω εικόνα, που κάποιος ξέχασε να βάλει στο πρόγραμμά του τα πόδια.




Όχι και τόσο καλό θέαμα έτσι;

Ωραίος ένας γυμνασμένος πάνω κορμός, αλλά αν τα πόδια μας θα ταίριαζαν μόνο σε κοτσύφια, τότε καλύτερα να ξεχάσουμε το κοντό παντελονάκι το καλοκαίρι. Κακά τα ψέμματα, οι βασικοί λόγοι που αποφεύγονται οι ασκήσεις των ποδιών από το περισσότερο κόσμο είναι ότι είναι δύσκολες, βαρετές, εξουθενωτικές και δεν φαίνονται στα μάτια του υπόλοιπου κόσμου αμέσως, μιας και συνήθως καλύπτονται από τα ρούχα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα πρέπει να τις αγνοήσουμε.


Βάλτε λοιπόν τα... πόδια στη ζωή σας!
source: galsnguys.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου